Hur blir jag målare

Målning och andra yrken inom hantverk är idag trendigt och ofta beundras man för sin skicklighet. Yrket förknippas med att man har mycket kontakt med andra såsom kunder och arbetskamrater. Det är ett arbete som innebär ansvar, frihet och olika utvecklingsmöjligheter. För att bli målare finns olika utbildningar att välja på.

Utbilda dig till målare

Många väljer vanligtvis att utbilda sig till målare genom att välja måleri på gymnasiet, det är en inriktning på byggprogrammet. Det första året läser man tillsammans med andra inriktningar på samma program, då får man lära sig om hela byggprocessen. Inför det andra året, årskurs två, väljer man sedan inriktning mot måleri.

Utbildning för dig som inte går gymnasiet

Om man är över 19 år kan man istället utbilda sig till målare på ett måleriföretag där man får gå som lärling. Man får själv försöka hitta ett företag som arbetar med måleri och som vill anställa en lärling. Innan anställningen som lärling på påbörjas måste måleriföretaget skicka en ansökan och få ett godkännande från Måleribranschens Yrkesnämnd.

Arbeta som målare

Utbilda dig till målare idag

Varje år utbildas många hundra till målare och efterfrågan är stor. Det finns ett behov av målare då det är populärt att göra om sina hus och hem. Skall du söka till gymnasiet bör du redan nu fundera på inriktningen måleri. Är du äldre och vill byta bransch bör du kontakta närmaste måleriföretag för att ansöka om att bli lärling.