Att utbilda sig vidare från snickare

Även de som gått yrkesutbildningar på gymnasiet väljer att vidareutbilda sig på högskola och universitet idag vilket inte var något regeringen räknat med när de 2011 tog bort högskolebehörigheten på yrkesprogrammen. Det var ett försök att öka yrkesprogrammens attraktivitet och minska avhoppen. Resultatet blev inte riktigt som man hoppats på utan många upplever det som ett stort problem att inte få högskolebehörighet efter gymnasiet. Vill man då vidareutbilda sig så blir vägen betydligt krokigare och man måste först skaffa sig behörigheten innan man ens kan söka sin vidareutbildning

Flera val till möjliga karriärer

Det finns många vägar att gå när man vill utbilda sig vidare från snickare. Många väljer att gå in på nån ingenjörsbana. Ett exempel att gå på är att bli högskoleingenjör inom samhällsbyggnadsteknik. Då kan man jobba med det mesta inom bygg och anläggningsbranschen såsom projektering och konstruktion, planering och organisation, genomförande och uppföljning eller förvaltning och underhåll. En sån utbildning ger en stora valmöjlighet i yrkesvalet efter avslutad utbildning.

Du kan även vidareutbilda dig som snickare på högskola. Vill du arbeta med att bygga vägar, hus och industrianläggningar kan du välja en högskoleexamen i Bygg- och anläggning. Då kan du vara med och planera, bygga eller förvalta inom dessa områden. Det kommer alltid behövas byggare och de som har kunskapen i hur och var man bygger bäst eller mest hållbart. Det hållbara byggandet är något som blir viktigare och viktigare med tiden.

YH-utbildning ett annat alternativ

En annan väg att gå är att välja en YH-utbildning, alltså en yrkeshögskola. Dessa finns över hela landet. Där kan du också läsa olika inriktningar beroende på vilken del av bygg- och anläggningsbranschen du vill vara verksam i. Du kan välja att läsa vidare som snickare eller om du är mer intresserad av kontorsjobb med bygganknytning än att arbeta ute på fältet så finns även sådana att välja.

En YH-utbildning sträcker sig från ett till tre år beroende på vad du väljer att läsa. Det är på en yrkeshögskola du hittar de mer ovanliga utbildningarna till yrken som kanske inte är så vanliga idag. Många hantverksyrken är i dagens samhälle ofta en bristvara. Möbelsnickare, tapetserare,träbildhuggare eller möbeltekniker är några utbildningar man kan välja. Eftersom de flesta idag ser det som en nödvändighet att läsa på högskola och universitet för att få jobb så blir det brist på utbildade i hantverkaryrkena.

Värdefullt med riktiga hantverkare

Alternativen är många för snickarna

Man kan sammanfatta det hela med att det var olyckligt att högskolebehörigheten togs bort på yrkesprogrammen eftersom det leder till omvägar för de som vill vidareutbilda sig i sina yrkesval. Väljer man att fixa till sin behörighet har man massor av utbildningar att välja mellan både på högskola och universitet. Man har även ett annat alternativ hos yrkeshögskolorna ute i landet där det också finns många utbildningar att välja bland.. Vi kommer behöva många hantverkare framöver då teoretiska utbildningar blir allt vanligare.